In een bedrijfsruimte wordt in de meeste gevallen door meerdere mensen gewerkt. Deze mensen maken tijdens hun werk geluid in de vorm van gesprekken, maar ook door het gebruik van apparatuur. Afhankelijk van de materialen in de ruimte en het geluidsniveau kan deze kakofonie voor veel overlast zorgen. Een eenvoudige oplossing voor het dempen van deze geluiden is de toepassing van akoestische zuilen en wanden.

Gevolgen van lawaai en geluiden

Bij lawaai op de werkvloer wordt meestal direct gedacht aan lawaaierige machines en voertuigen. Maar lawaai is niet perse een mix van harde geluiden. Lawaai kan ook langdurige blootstelling zijn aan minder harde geluiden. Het is logisch dat harde geluiden gehoorbeschadiging kunnen opleveren. Daarvoor is het gebruik van gehoorbescherming bedoeld. Maar langdurige blootstelling aan veel geluiden die niet erg hard zijn, is bescherming lastig. Toch zorgt dit op de lange termijn ook voor problemen. Vermoeidheidsverschijnselen zijn daar de belangrijkste vorm van, maar ook raken mensen eerder geïrriteerd.

Toepassing akoestisch materiaal

Om te voorkomen dat er klachten optreden door blootstelling aan geluiden, is gehoorbescherming niet altijd geschikt. Als de geluidsterkte binnen de norm is, kan de ruimte namelijk ook worden aangepast. Een bedrijfsruimte bestaat vaak uit harde oppervlakken. Deze oppervlakken nemen het geluid niet op, maar weerkaatsen iedere geluidstrilling weer de ruimt in. Om een ruimte ‘geluidsvriendelijker’ te maken kan er akoestisch materiaal worden aangebracht. Bijvoorbeeld door een wand van een kantoor te voorzien van een akoestische wand. Ook kunnen er cilinders aan het plafond worden gehangen, of zuilen worden geplaatst. Het akoestische materiaal absorbeert de geluiden zodat een ruimte veel stiller en daardoor aangenamer wordt.

Kleuren en design

In vrijwel alle gevallen is een effen wand met ‘blanco’ materiaal niet erg mooi. Ook zijn kale zuilen of hangende cilinders niet erg sfeervol in een ruimte. Daarom worden deze elementen door rvmreclame voorzien van een kleur of zelfs een fullcolour afbeelding. Daardoor wordt er een dubbel resultaat behaald. Want de akoestische elementen verminderen niet alleen hinderlijke geluiden, maar kunnen een ruimte ook verfraaien. Ideaal om extra stijlelementen toe te voegen aan een ruimte.

Praktijk voorbeelden

Een aantal praktijksituaties waarbij akoestisch materiaal is toegepast, zijn:

  • Gekleurde cilinders in offset ruimte;
  • Fullcolour wand in een kantoor waar meerdere mensen werken;
  • Akoestische wanden in assemblage ruimte;
  • Akoestische zuilen in hoge ‘kale’ vergaderruimte;
  • Enzovoorts.

Bent u ook geïnteresseerd in de toepassing van akoestisch materiaal in uw bedrijfsruimte? Neem dan contact met ons voor een advies op maat. Samen met u bepalen we waar en hoeveel materiaal we moeten toepassen voor een optimaal resultaat.